Youtube İçerik Üreticilere ve İçerik Üretici Adaylarına beklenen haber sonunda geldi.
Ekim ayında TBMM’de görüşülen ve kanunlaşan içerik üreticilerin kazançlarına ilişkin vergi düzenlemesinin hatları belli oldu. Kanun maddesinin uygulanma usul ve esaslara ilişkin çalışma 12 Ocak 2022’de günü resmi gazetede yayımlanarak bir sonuca bağlanmış oldu. Buna göre yıllık 880.000 ₺’yi geçmeyen gelirler için şirket kurma zorunluğu olmayacak. Sevindiren bu haberin detayları ise şu şekilde.
Yıllık geliri 880 bin Türk Lirasını aşmayan içerik üreticiler sadece %15 stopaj ödemesi yapacaklar. Bu ödemeleri Bankalar hesaba yatış tarihi itibariyle kaynağından kesinti yaparak gerçekleştirecek. Buna göre içerik üreticilerin şirket kurma, muhasebe ve defter tutma sigorta primi ve gelir vergisi ödeme gibi zorunlukları tamamen ortadan kalktı. İlgili kanuna ilişkin detaylar için resmi gazete bağlantısını inceleyebilirsiniz “Gelir Vergisi Genel Tebliği”
Peki Nasıl Olacak?
Yukarıda paylaşılan Gelir Vergisi Genel Tebliğinin ekinde bulunan istisna belgesi ile başlayalım. İkametgah adresinizde bulunan Vergi dairesinden de temin edebilirsiniz. İstisna belgesini doldurulduktan sonra bu belge ile bankaya başvurmanız gerekmekte. Başvuru esnasında yeni hesap açabilirsiniz veya mevcut hesabınızı kullanabilirsiniz. İstisna kapsamına giren hesabınızı 1 ay içerisinde ikametgah adresinizde bulunan vergi dairesine tebliğ etmeniz gerekmekte. Bu kapsamda, yeni hesabınızın açılış tarihinden, mevcut hesabınızın ise istisna belge bildirimi bankaya yapıldıktan sonra yapılacak olan google ödemelerinde %15 kaynağından kesinti yöntemi uygulanacaktır.
Kazanç Ne?
Bildiğiniz gibi eski usulde, YouTube Gelirleri yani ticari kazançlar vergiye tabii idi ve bunların takibi için şirket kurma zorunluluğumuz vardı. Gelen YouTube ödemelerinde +KDV şeklinde fatura kesemediğimiz için KDV dahil kesmek zorunda kalıyorduk. Bu yüzden kazancımızda zaten %18 KDV ödemesi yapılacaktı. En basit hesapla bu %18 KDV ödemesi %15 stopaja düşmüş oldu. Ek olarak, şirket kurma, defter tutma, muhasebe giderleri, stopaj, sigorta primi gibi ek giderlerimiz söz konusuydu. Bu giderler kalemi ortadan kalkmış oldu. Şahıs şirketlerinde gelir vergisi durumu kademeli olarak vergi dilimine göre artış gösteriyordu ve sonuç olarak gelir vergisi ödeme zorunluluğumuzda ortadan kalkmış oldu. Şirket kurmadan bir dilekçe ve 2 başvuru ile %15 kesintisi ile İçerik üretmeye devam edebiliriz.
Add comment