Doğuştan elektrikli olan ve mülki ve fikri hakları tamamıyla TOGG’a ait olan otomobil tasarımı ile ortaya çıktığında hem çok beğenilen hem de çok tartışılan bir araç oldu. Tartışmaların odağında olmasının nedeni aracın İtalyan bir firma tarafından tasarlanmış olmasıydı. Dilerseniz önce bu kısım ile başlayalım, başka bir ülkenin tasarladığı araç nasıl yerli olur? sorusu çok sorulan ve bu otomobili bir anda tartışmaların odağına taşıyan bir soruydu.
TOGG tasarım konusunda bir çok şirket ile çalışmış hatta tasarım yarışması yapmış ve bu tasarımlardan en beğenileni Pininfarina’nın yaptığı ve bugün üretimi devam eden model olmuştu. Pininfarina 1930 yılında İtalyada kurulmuş ve o günden bugüne pek çok tasarıma imza atmıştır. Başlıca tasarım yaptığı markalardan özetle bahsedecek olursak öncelikle İtalya’nın dev şirketlerinin aralarında bulunduğu Fiat, Ferrari, Alfa Romeo, Maserati, Lancia ile başlayabilir Chevrolet, Rolls Royce, Ford, Mitsubish, Peugeot, Jaguar, Volvo, Nissan ve Daewoo ile devam edebiliriz.
Tabi burada sadece tasarımın İtalya’da yapılmış olması değil aracın prototipinin de İtalya’da yapılmış olması tartışmaları körükleyen farklı bir unsurdu. Bu konuya da kısaca değinelim ve artık aracımızı biraz daha yakından tanıyalım. Henüz seri üretimine başlamamış hatta fabrikası üretim bandı dahi kurulmamış bir aracın Türkiye’de prototip olarak üretilmesi tahmin edebileceğiniz gibi pek mümkün değil. Pininfarina dünyanın en iyi tasarım şirketlerinden biri olduğu gibi aynı zamanda Concept otomobiller üretiminde de oldukça başarılı. TOGG aracı seri üretim öncesi sadece bir çizim olarak değil hareket eden gerçek bir otomobil olarak görücüye çıkarttı bu nedenle hali hazırda üretim tesisi olmayan bir aracın prototip üretebilecek kapasiteye sahip bir tesiste üretilmesi gerekmekte. Özetle aracın Fikri ve Mülki haklarının Türkiye’ye ait olduğunu göz önünde bulundurursak aracın tasarımının bir başka ülke tarafından yapılması ve prototipinin bir başka ülkede üretilmiş olması o aracı yerli olmaktan çıkartmaz.
Performans
Yılda 175 bin üretim kapasitesi ile 10 yılda, 5 farklı modelden toplam 1 milyon adet otomobil üretimi yapılması hedeflenen aracın en öne çıkan ve merak edilen 2 konusundan biri performans.
Otomobilin standart konfigürasyonunda yer alacak arkadan çekiş (RWD) sisteminin yanı sıra ön aksta yer alan ikinci elektrikli motor ile tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sistemi zorlu hava ve yol koşullarında seyahat edecekler için daha iyi bir çekiş sağlayacak ve işlerini kolaylaştıracak, tabi bunun yanında daha iyi bir yol tutuşuna da sahip olmuş olacak.
Araç bildiğimiz gibi iki farklı versiyon ile karşımıza çıkacak bu versiyonları bir birinden ayıran en önemli unsu ise performans. Arkadan çekişli (RWD) versiyonlar 200 beygir güç ile kaşımıza çıkarken tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sunan versiyonlar ise 400 beygir gücü sunarak her yola özgüven ile çıkmanızı ve daha ileri düzey sürüş deneyimine erişmemizi sağlayacak.
AWD çekiş sistemi ile 0 -100 km hızlanmasını sadece 4.8 saniyede tamamlayarak hayalini kurduğunuz performansı her gün yaşayacaksınız. RWD çekiş sistemine sahip otomobiller ise 100 km/saat hıza 7.6 saniyede ulaşarak beklentilerinizin ötesinde performans sunacak.
4.8 saniye oldukça iyi bir 0-100 km değeri iken, 7.8 saniye 0-100 için de kesinlikle kötü veya yetersiz bir değer diyemeyiz. Tabi bunlar bir bütün şeklinde değerlendirildiğinde ancak son söz söylenebilir, yani aracı yollarda test ettiğimizde fiyat/performans olarak ve tabi artık elektirikli araçlar ile dünyamıza giren “menzil” gibi diğer unsurlar ile değerlendirdiğimiz zaman aracın tam notunu vermiş olacağız fakat bu şartlarda bile araç şüphesiz geçer not alıyor.
Güvenlik
TOGG güvenlik tarafında da bizlere oldukça tatmin edici vaatlerde bulunuyor Yüksek çarpışma dayanımı, aktif ve pasif güvenlik ögeleri ve ileri sürücü destek sistemleri ile 2022 yılının Euro NCAP 5 Yıldız güvenlik normlarını sağlayacak olan TOGG bataryanın otomobilin platformuna entegre yerleşimi ve bağlantısı sayesinde burulma direncinde %30 artış ve yüksek çarpışma dayanımı ile yola güvenle çıkmamızı sağlayacak. 7 adet standart hava yastığı içeren pasif ve kapsamlı aktif güvenlik sistemleri desteğiyle her türlü yol koşulunda bizleri güvende tutmak öncelikli hedeflerin arasında.
Batarya ve Menzil
Bir diğer merak edilen konu ise tabi ki menzil. Elektrikli araçlar ile hayatımıza giren menzil kullanıcıların en çok merak ettiği konu. Yerli otomobil TOGG’un menzili ne kadar olacak?
Burada TOGG karşımıza yine iki versiyon ile çıkıyor ve 300+ km veya 500+km menzil sağlayan pil konfigürasyonlarından ihtiyacınıza en uygun olanı seçebiliyoruz. Yüksek enerjili Lityum-iyon pil teknolojisinin sunacağı menzil ile uzun yolculukları dahi dilediğiniz gibi planlayabileceğimizi vadeden TOGG %100 şarj ile yola çıkarak İstanbul’dan İzmir’deki akrabalarınıza veya Ankara’dan Antalya’daki yazlığınıza kesintisiz bir seyahat ile ulaşabiliyor olacağız. Tabi ülkemizde uzun yol dediğimizde mesafeler İzmir İstanbul veya Ankara Antalya ile sınırlı değil. Mesela İstanbul Malatya arasında bir seyahat edecek olsak TOGG ile mümkün mü?
Bu sorunun cevabı tabi ki mümkün, fakat nasıl? Evet bildiğimiz gibi son yıllarda Elektrikli Araç Şarj istasyonları oldukça hızlı yaygınlaşıyor ve hızlı şarj imkanı sunan bu istasyonlar oldukça ulaşılabilir oluyor. TOGG’un bu alanda da bir projesi var şarj altyapısının daha hızlı gelişebilmesi ve her noktaya ulaşabilmesi için bu alanda öncelik edecek. Öte yandan TOGG hızlı şarj istasyonunda 30 dakika gibi kısa bir sürede %80 şarj olabilecek. Yani 500 km menzilli model için hesaplayacak olursak yarım saatte 400 km menzil kazanabileceğiz tabi bu pilin doluluk oranı havanın durumu ve hızlı şarj istasyonundan anlık çekilen akımın gücüne bağlı. Yani İstanbul’dan Malatya’ya (1100 km) arasına yarımşar saatlik 3 mola ile ulaşabileceğiz ki 1100 kilometre yolculukta zaten 3 hatta bazen 4 mola vermemiz gerekebiliyor.
İç Dizayn ve Sürüş Dinamikleri

TOGG kullanıcı dostu tasarımıyla dikkatleri üzerine topluyor. Oldukça modern iç tasarıma sahip olan TOGG modern olduğu kadar sade ve mütevazi bir iç tasarıma sahip. İlk dikkat çeken detaylar tüm ön konsolu saran dijital bilgi ve eğlence ekranı ve tabi ki aynaların olmaması bunun yerine kamera ve ekranların kullanılması. Nasıl bir deneyim olacak kullandıkça göreceğiz fakat ilk etapta sanki biraz zorlanacağız gibi gözüküyor.
Sınıfının en uzun aks aralığına sahip olan TOGG aynı zamanda sınıfının en uzun diz mesafesine de sahip yani bize oldukça rahat ve konforlu yolculuk yapmayı vadediyor.
Şimdi gelelim TOGG ile ilgili en son merak edilen konuya
TOGG’da otonom sürüş olacak mı? Yani TOGG kendi kendine gidebilecek mi?
TOGG mühendislerinin bu soruya cevabı kocaman bir EVET. TOGG Seviye 2 otonom sürüş ile kaşımıza çıkacak. Otonom sürüş seviyelerine dair yazımıza bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Otonom Sürüş Nedir? Otonom Sürüş ve Seviyeleri
[…] TOGG “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu” […]